Pauza ve vzdělávání

22.12.2017 21:45

Ve své třídě mám chlapce, kterému je letos pět a půl let. Je úžasný, ale v minulém školním roce se s ním děly divy.

I přestože byl až dosud velmi pracovitý a pečlivý, v průběhu druhého pololetí se náhle změnil. Ze zvídavého, aktivního, inteligentního a pozorného chlapce se stal lenivý a rozptýlený rošťák, který nechtěl dělat vůbec nic. Jediné co ho zajímalo, bylo jíst, lelkovat a hrát si.

Nejdříve jsem zkoumala okolnosti v jeho rodině, jestli odtud nepochází příčina změny jeho chování. Když jsem zjistila, že tam je všechno v pořádku, začala jsem hledat chybu u sebe. “Možná bych mu měla připravit težší úkoly či ho více zapojit do spolupráce s ostatními”, šlo mi hlavou. 

Hned na další týden jsem pečlivě rozpracovala plán výuky tak, aby jeho vzdělávání nezahálelo. Natěšená jsem se s ním vrhla do výukových lekcí a integrace ve společných projektech třídy. Odpovědí mi však byly vytřeštěné oči a nekonečně dlouhý čas, který pro splění svých úkolů spotřeboval. 

Už už jsem chtěla začít bojovat s jeho postojem a leností, když jsem se zastavila. Řekla jsem si, že to zkusím. Nebudu ho motivovat z vnějšku! Počkám na vnitřního učitele, o kterém píše Dr. Marie Montessori a zjistím, jestli tam opravdu, i v jeho případě, je.  

To čekání bylo někonečné. Březen, duben, květen. Nic než hraní, jídlo a rozptýlenost. Vše jen povrchně a rychle. V červnu jsem už byla na pokraji zoufalství. Můj cit pedagoga křičel na poplach. Rozhodla jsem se ale, že to nevzdám.“Vrozený plán života musí být přeci víc, než školní vzdělávací program?!”

Skončily letní prázdniny a všichni jsme se opět vrátili do třídy. Nemohla jsem se dočkat, až svého chlapce zapojím do výuky. Má horlivost byla ale zbytečná. Ještě celé září lenost vládla jeho životu. 

Říjen nakonec přinesl zázrak. “Můj” chlapec se během dvou měsíců naučil kompletně číst, psát a počítat. S lehkostí, hravostí a neskutečným nadšením. Každý den mě žádá o nové lekce a pracovní sešity tak, že ho vůbec nestíhám. Je konec prosince a on má napsané všechny písanky, které jsem měla pro děti připravené na celý školní rok. 

Je mi jasné, že mu v lednu budu muset dokoupit pracovní sešity pro první třídu, neb stále nemá dost a vzdělání ze školky má již hotové. 

 

Klára Markuciová